O nas

Podróżujemy po świecie. Nęcą nas krajobrazy, dźwięki, zapachy, barwy i oczywiście smaki.

Kochamy lody, lubimy lody. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z wartości lokalnych tradycji kulinarnych, cukierniczych i lodziarskich a przecież Wiedeń jest od XIX wieku uznawany za europejską stolicę lodów. To tu doszło do połączenia tradycji przybyłych do Wiednia włoskich mistrzów lodziarskich i legendarną kulturą wiedeńskich kawiarni ( dziś wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO)

Jesteśmy stąd. Z Krakowa i okolic. Terenów dawnej Galicji, której pamięć przetrwała tu do dzisiaj, i w której mieszkaniec XIX-wiecznego Wiednia, Krakowa i Lwowa był obywatelem tego samego państwa, w którym przenikały się rożne tradycje kulinarne, szczególnie łatwo i wdzięcznie te dotyczące smakołyków i słodkości.

Nie gloryfikujemy przeszłości, ale jesteśmy pewni, że warto wrócić do dawnych, popularnych niegdyś lodowych deserów stanowiących element różnorodnej galicyjskiej tradycji lodziarskiej i cukierniczej. Sięgnęliśmy do XIX wiecznych receptur lwowskich i krakowskich a nawet do przepisów naszych galicyjskich prababek i wybraliśmy z nich najciekawsze i najpyszniejsze smaki. Tak powstały lody biała kawa, kasztanowe z rumem i grylażowe.

Hołdujemy tradycji, przywracamy dawne smaki, ale ciągle tworzymy nowe z udziałem najlepszych ingrediencji. W naszych lodach znajdziecie świeże owoce,orzechy, bakalie, zioła, najlepszą belgijską czekoladę. Chętnie słuchamy nowinek i mód, jesteśmy otwarci na nowe trendy ale nie wszystkie wprowadzamy do naszej lodziarni.

Dlatego nie znajdziecie u nas lodów o smaku tej lub innej marki, popularnych ciasteczek lub czekoladek, a tym bardziej lodów o smaku gumy balonowej. Nasze lody nie są też tak kolorowe jak w wielu lodziarniach bo ich naturalny kolor nie jest podbijany żadnymi barwnikami. Za to możecie za to być pewni ze znajdziecie u nas lody oparte na naturalnych składniach, w miarę możliwości lokalnych – tak, jak w przypadku świeżego mleka i śmietanki, przyjeżdżających do nas prosto z Limanowej.

Wierzymy, że tutaj każdy dla siebie znajdzie smak idealny, który zachwyci i będzie miał w pamięci przez długie lata.

Zapraszamy na niepowtarzalne lody rzemieślnicze do Lodziarni Galicyjskiej.


Ogólne uwagi o lodach

„Robienie lodów odbywało się dawniej z wielką trudnością i tak: trzeba było cebra z czopkiem od dołu, aby rozpuszczoną wodą wypuszczać; puszka musiała być cynowa, a łopatka do rozbijania z twardego drzewa. Dziś mamy wszystko ułatwione, maszynkę do lodów dostać można za 13 kor. sz fabryki Shepard”s Lightning od razu z cebrzykiem; potrzeba tylko lód potłuc na drobne kawałki i mocno posolić; puszkę z gotową masą pośrubować, obsypać lodem i walkiem mocno ubić, a gdy już jest do góry lodem wypełniona, osolić jeszcze raz lód i kręcić.”

Lwów 1910 r.